Hello. September 1st 2015, I'm officially a degree student at University Malaysia Perlis (UniMAP). I'm pursuing my studies in Bachelor in Business (Hons) (International Business).

I've been saving this post as draft since the first semester. ๐Ÿ˜‚ But what can I do, malas punya pasal, dah hujung sem 3 baru aku sambung balik. Masa aku tgh tulis entry ni, lagi dua minggu aku akan seat for final exam. Doakan aku dan member-member lain dapat jawab dgn jaya dan bergayanya dan seterusnya dpt pointer tinggi utk sem ni dan sem yg akan datang. Amin.

Okay, citer dia macam ni. Masa aku first-first dapat tau result UPU dulu, tgk tgk dpt UniMAP. Kos International Business. Masa tu hati aku ni Allah je yg tau betapa hancur berderainya. It's not about the course. Mmg aku nak pursue degree in business pun. Tp UniMAP tu la yg masalah dia sekarang ni. Sbb Perlis kot. Takde apa. Even Kelantan, negeri yg so-called 'miskin' kononya (ore lain la oyak, padahal rakyat kelate kayo-kayo belako) is far better.

First thing aku buat of course la google psl UniMAP then aku google pasal Perlis. Hasil drpd aku google tu aku dpt la tau yg Perlis ni xde mall langsung. McD pun ada satu je. Ya Allah bertambah berat lg hati aku masa tu. Hasil kajian aku lg, aku dpt tau yg UniMAP ni distributed punya univ. Maksudnya faculty dia tertabur. Tak berpusat macam univ lain. Tambah lg berat hati aku. Tp yg bagusnya, UniMAP dia sediakan kolej kediaman utk semua students sampai la grad. Jadi tak payah la susah susah nk cari rumah sewa kat luar. Thumbs up for that! ๐Ÿ‘๐Ÿป

Masa keluar UPU tu member-member semua dpt univ best. UKM la, UTM la, ada yg dpt UM. Pergh bapak best UM. Campus kt dlm bandar KL kot. Dah la dekat dgn Midvalley. Babi jeles siaaa! Mostly member Palam dpt UiTM balik la. Huhuhu aku je tercampak masuk UniMAP ni. Aku nk UiTM balik!!! ARGHHH KENAPA???!

Tapi last-last aku masuk jgk UniMAP. Sbb time tu aku dh redha, Mgkn mmg rezeki aku kt UniMAP. Think positive! Ada org nak sambung belajar tp x dpt. Kena masuk IPTS. Aku pikir mcm tu la nk sedapkan hati. Oh ye sebelum tu, aku dpt offer UniKL kos Chemical Engineering kt Alor Gaja, Melaka kalau tak silap aku. Tgk kos engineering terus aku tolak offer tu. LOL. Tah la aku tak minat la engineering ni. Aku nk UniKL Business School kt Kampung Baru tu. Baru syok! Hahaha! Aku aim nk univ kt KL/Selangor je sebenarnya! Hahahaha! Bukan apa, kalau duk kat negeri lain, susah nk blk dgn flight. Duk KL terus direct blk KB. Kalau duk kt negeri lain, kena transit kt KL dulu.

First day minggu orientasi tu, dh jadi benda malang kt aku. Fail peribadi aku hilang. Haha bodoh betul. Pjg citer dia malas aku nak tulis. Lps register apa semua, kena register kolej kediaman plk. Aku dpt kolej kediaman kat Wang Ulu. Dia punya first impression tu bapak ah. (Refer gambar di bawah). Tu gmbr dlm rumah, kat luar rumah mmg nmpk mcm rumah setinggan. Dgn kotornya, bersepahnya. Haish tak tahu nak cakap. Bapak aku siap menganjing tanya aku "Boleh ke hidup kat sini ni?" dgn nada sinis. Dia at first tak suka aku masuk UniMAP ni sbb kos business ni dia tak berkenan.








Dah lbh kurang setahun setengah aku duk kt UniMAP ni alhamdulillah aku dh boleh adapt dgn environment kat sini. Dah stop jd orang KL dh. Sekarang jd orang utara plk. Haha. First year je aku duk kt wang ulu, second year dah pindah simpang empat. Okay la rumah better than wang ulu, tp jauh dgn faculty. Dlm 15 min something baru smpai. Kalau kt wang ulu 5 min je dh sampai. Semuanya ada pros and cons dia sebenaarnya. Byk lg benda jd setahun lbh ni. Housemate selfish yg sidai boxer kt meja study aku la, hilang kawan rapat yg knl sejak first day lg la (bukan hilangla, cuma dah renggang), and macam macam lg la. Tp sebab aku dah malas sgt ni, aku sambung lain kali jela. 




1 Comments:

Blogger sokong muhyiddin said...

Hahaha

12 December 2016 at 23:44  

Post a Comment

Tak kira di mana kau berada, aku doakan kau berjaya dunia akhirat. Tolong doakan aku sekali ye. Amin.



Moshi Moshi
Fakhry Adam
20. Ex-Palam batch 14/15. UniMAP batch 15/16



Find me on:



Instagram



Ongaku





Chatto
Credits
Template by Rin with top icon and image.


ยซ OLD NEW ยป